Vertrouwen

  • Leven van een planner
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
Geheimhouding Personeelsplanning

Het leven van een anonieme planner – Ik vertel je nooit wat Klaas of Truus heeft  

Vandaag is weer zo’n dag dat ik enorm veel privé-informatie krijg toegespeeld terwijl ik daar eigenlijk iets te weinig tijd voor heb. De vraag die ik stel is eenvoudig; “Zou je morgen willen invallen?”. Met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord, kan ik snel weer verder. Echter als het antwoord ‘nee’ is, duurt het een stuk langer voordat ik de volgende kan bellen met dezelfde vraag. Mensen vinden het lastig om ‘nee’ te zeggen en leggen daarom uit waarom ze niet kunnen.

Vaak zijn dat leuke plannen zoals; “Ik ga een dagje naar een pretpark of festival”. Veelal hele eerlijke reacties zoals; “Liever niet, mijn kinderen zijn ziek en ik heb al dagen zo slecht geslapen”. Maar soms krijg ik ook een waterval aan privé-informatie over iemands geestelijke of fysieke gezondheid. Het is uiterst gevoelige informatie waarbij mijn discretie zeer belangrijk is. Daar kunnen mensen mij ook echt op vertrouwen. Want ook al vraagt een collega wel duizend keer waarom ‘Klaas’ of ‘Truus’ afwezig is, mijn lippen zijn verzegeld. Vertrouwelijk is vertrouwelijk.

Soms krijg ik iets te horen wat medisch gezien onjuist is. Dan vraagt iemand bijvoorbeeld zes weken ziekteverlof aan voor een kleine ingreep waar slechts tien dagen herstel voor staat. Dat komt dan voort uit angst voor complicaties omdat het voor de aanvrager gevoelsmatig wel een grote ingreep is. Voor de planning maakt het echter een groot verschil of ik iemand slechts tien dagen moet vervangen of zes weken. In zo’n geval stuur ik een folder over de desbetreffende ingreep met de hersteltijd richting de teamleider of HR. Ik vraag dan of ze nog eens met de medewerker in gesprek kunnen gaan over de herstelperiode en aan mij willen terugkoppelen wat ze hebben afgesproken.

Het is tijdrovend maar super fijn wanneer collega’s mij vertrouwen. Ik zorg dan ook dat ze weten dat ‘nee’ een heel normaal antwoord is op een ‘invalvraag’. Nee heb ik, ja kan ik krijgen, dat is mijn insteek. Het is het me mijn tijd meer dan waard om een luisterend oor te zijn, empathisch te reageren en discreet te blijven. Zo krijg je een vertrouwensband en die ene ‘nee’, wordt dan de volgende keer dat ik het vraag zomaar een ja!

Deze rubriek is speciaal voor planners. We delen ‘volledig anoniem’ gebeurtenissen die je als planner herkent inclusief een mogelijke oplossing. De gebeurtenissen staan in een ‘zelfbedachte’ zetting. Iedere gelijkenis of overeenkomst met een persoon of opdrachtgever, berust op toeval.

Leuk als ook jij jouw verhaal met andere planners deelt! Stuur het op naar hallo@planningtosucces.nl. Uiteraard stemmen we het voor publicatie eerst met jou af. 

Operationele Planning

Ook plannen voor diverse opdrachtgevers bij het allerleukste planbureau? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Anderen lezen ook