Van zwembadontwerp naar personeelsplanning

  • Blogs, Operationeel, Tactisch, Zwembaden en Sportlocaties
  • Geen reacties
  • Marvin Schaap
van zwembadontwerp naar personeelsplanning

 

Van zwembadontwerp naar personeelsplanning, wat is het verband?

Interview met Jasper van den Bosch – Planexpert bij Planning To Succes

Soms hebben keuzes uit het verleden grote gevolgen in het heden zonder dat er een verband lijkt te zijn. Het ontwerp van een zwembad kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor het aantal toezichthouders dat ingezet moet worden – en dus ook voor de personeelskosten. Als de architect en de exploitant daar bewust van zijn, kan dat heel wat problemen en geld schelen. Als planexpert bij Planning To Succes ben ik verantwoordelijk voor de personeelsplanning bij meerdere gemeentelijke zwembaden. De verschillen per zwembad zijn veel groter dan de meeste mensen denken. De ene keer is al bij de bouw heel praktisch nagedacht over hoeveel zwembadmedewerkers nodig zijn, de andere keer gaat de functionaliteit kopje onder door de esthetische prioriteiten.

1,40 meter

Hoe leuk en aantrekkelijk water ook is – zeker met deze zomerse temperaturen – het blijft gevaarlijk. Je moet altijd blijven opletten. Als ouder op je jonge kind, als beheerder op bezoekers van het zwembad. Leidend voor het aantal toezichthouders is de regelgeving. De regels zijn afhankelijk van de omvang en het soort zwemgelegenheid, maar in het algemeen geldt dat binnen enkele seconden alle zwemmers te zien moeten zijn. Lukt dat niet, dan moeten er één of meer medewerkers bij om tijdig in te kunnen grijpen als iemand in problemen komt. Dat geldt voor waterdieptes vanaf 1,40 meter. Vandaar dat nogal wat commerciële/recreatieve zwembaden grotendeels ondieper zijn dan die norm.

Belemmerd zicht door glijbaan

Speeltoestellen zijn populair, ze zorgen voor extra vermaak. Een obstakel kan echter het toezicht flink belemmeren. Denk aan een glijbaan midden in het zwemwater. Dat onderbreekt de zichtlijnen vanaf de kant. Gevolg: er zijn waarschijnlijk vier mensen nodig voor een bad dat je anders met z’n tweeën had kunnen doen. Ook opstaande (sier)randen langs het water kunnen het zicht beperken. Bijvoorbeeld bij waterversnellingen. Dan kun je niet zien wat direct achter die verhoging gebeurt; dus moet er aan de overkant een extra collega staan, die dat wel kan zien. Veel praktischer is het als de vloer gelijk is. Dan kun je als toezichthouder ook van een afstandje de zwemmers zien die zich langs de rand in het water bevinden.

Roosters rond krijgen

Als planner houd je met al dat soort zaken rekening. Vooraf, bij de verbouwing of nieuwbouw van een zwembad denk ik graag mee. Niet alleen over de slimme inzet van de toezichthouders, maar van alle medewerkers. Zodat het efficiënt én veilig kan. Want zeker met de huidige arbeidsmarkt is het niet eenvoudig om voldoende goede en gekwalificeerde toezichthouders te vinden. De nasleep van corona zorgt bovendien voor een hoog ziekteverzuim, zodat het nog lastiger is om de roosters rond te krijgen. En wat te denken van vakanties? Juist dan is het in de zwembaden het drukst. Maar de medewerkers zijn gelukkig erg gemotiveerd en betrokken. Samen vinden we altijd wel een oplossing om de bezetting op sterkte te krijgen.

Strategische Personeelsplanning

Aan de slag met strategische personeelsplanning? Wij realiseren het voor je én verdienen de investering gegarandeerd terug. Nodig ons eens uit voor een vrijblijvend adviesgesprek

Anderen lezen ook