Mummiepakmomentjes

  • Leven van een planner
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
last-minute-verzoekjes

Mummiepakmomentjes

Maandag 31 oktober, de officiële Halloween-feestdag, doet mij als planner denken aan een oude reclame van Bol.com. Een alleenstaande vader is de zesde verjaardag van zijn zoontje vergeten en geeft hem, uiterst creatief bedacht, een wc-rol als ‘mummiepak’. Sommige supermarkten speelden hier destijds zelfs op in door een wc-rolwikkel te ontwikkelen met daarop het woord mummiepak. Weet jij het nog?

Als planner werd ik vroeger ook regelmatig geconfronteerd met een mummiepakmomentje in de zin van collega’s die verjaardagen vergaten in te plannen. Verjaardagen van hun 80-jarige oma of opa, de Abraham van vader, surprisefeest voor moeder, sweet sixteen van vriendin, de zoveelste trouwdag (vaker door mannen vergeten) en geloof het of niet, zelfs de verjaardag van zichzelf (?). Dan hoorden ze op het laatste moment dat het in het weekend of op de avond gevierd werd waar zij net stonden ingepland.  Ik was al lang blij dat ze vrij vroegen in plaats van zich ziek te melden. Net als het jongentje in de reclame, probeerde ik er maar het beste van te maken. Maar ja, gaten in het rooster had ik ook niet zomaar opgelost.

Ik schrijf in de verledentijd omdat wij inmiddels met alle teams een succesvol inval-beloningsysteem hanteren. Met als extra voordeel dat we voor snoep niet hoeven te wachten tot de feestdagen. Iedereen mag twee keer per jaar een mummiepakmomentje indienen in de groepsapp. Dat betekent dat je een dienst wil ruilen in de komende maand waar de planning voor vaststaat. Het kan ook een plotseling verzoek zijn door onvoorziene omstandigheden zoals wanneer een collega een kind ziek thuis heeft. Degene die het verzoek indient, trakteert de collega die ruilt op iets lekkers van niet meer dan € 5,-. Deze collega mag dat uiteraard zelf uitkiezen. Daarnaast hebben alle collega’s elkaar beloofd om minimaal twee keer per jaar te ruilen of in te vallen wanneer iemand daar om verzoekt. Zo staat iedereen een keer voor de ander klaar, trakteert of wordt getrakteerd.

Deze oplossing bevalt iedereen goed. Voor mij als planner is het prettig dat er op het laatste moment bijna nooit gaten in het rooster ontstaan omdat de teams dit zelf oplossen. Doordat diensten geruild worden, vallen ook de over-, min- en spijbeluurtjes mee.

Onderling bevordert het de teamspirit. De traktaties zorgen dat je je als vrager minder schuldig voelt en voor collegiale bedankmomentjes waarmee je elkaar beter leert kennen. Zo weet inmiddels iedereen wie er van een tompouce houdt en wie graag een lekker broodje voor de lunch wil.

Jammer dat ik als planner niet mee doe, anders had ik gegarandeerd om een wc-rol gevraagd. Lachen om het gezicht van de collega te zien wanneer ik zou zeggen dat ik altijd al een keer een mummiepak wilde hebben ;).

Heb jij ook een reclame die je aan je werk als planner doet denken? Laat het ons weten en wij delen het in de volgende anekdote  
Deze rubriek is speciaal voor planners. We delen ‘volledig anoniem’ gebeurtenissen die je als planner herkent inclusief een mogelijke oplossing. De gebeurtenissen staan in een ‘zelfbedachte’ zetting. Iedere gelijkenis of overeenkomst met een persoon of opdrachtgever, berust op toeval.
Leuk als ook jij jouw verhaal met andere planners deelt! Stuur het op naar hallo@planningtosucces.nl. Uiteraard stemmen we het voor publicatie eerst met jou af.
Operationele Planning

Ook plannen voor diverse opdrachtgevers bij het allerleukste planbureau? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Anderen lezen ook