Mummiepakmomentjes in de Personeelsplanning
Maandag 31 oktober, de officiële Halloween-feestdag, doet mij als planner denken aan een oude reclame van Bol.com. Een alleenstaande vader is de zesde verjaardag van zijn zoontje vergeten en geeft hem, uiterst creatief bedacht, een wc-rol als ‘mummiepak’. Sommige supermarkten speelden hier destijds zelfs op in door een wc-rolwikkel te ontwikkelen met daarop het woord mummiepak. Weet jij het nog?
Als planner werd ik vroeger ook regelmatig geconfronteerd met ‘mummiepakmomentjes’ in de personeelsplanning. Collega’s vergaten verjaardagen in te plannen, zoals die van hun 80-jarige oma of opa, het Abrahamfeest van vader, een surprisefeest voor moeder, sweet sixteen van een vriendin, een trouwdag (vaak door mannen vergeten) en geloof het of niet, zelfs hun eigen verjaardag (!). Dan hoorden ze op het laatste moment dat het in het weekend of op een avond gevierd werd, precies wanneer zij stonden ingepland. Ik was al lang blij dat ze vrij vroegen in plaats van zich ziek te melden. Net als in de reclame probeerde ik er maar het beste van te maken, maar ja, gaten in het rooster had ik niet zomaar opgelost.
Mummiepakmomentjes in de personeelsplanning oplossen
Ik schrijf dit in de verleden tijd omdat we nu met alle teams een succesvol inval-beloningsysteem hanteren. Dit systeem zorgt ervoor dat we voor snoep niet hoeven te wachten tot de feestdagen. Iedereen mag twee keer per jaar een ‘mummiepakmomentje’ indienen in de groepsapp. Dit betekent dat je een dienst wilt ruilen binnen de komende maand waar de planning al voor vaststaat. Het kan ook een plotseling verzoek zijn door onvoorziene omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer een collega een ziek kind thuis heeft. Degene die het verzoek indient, trakteert de collega die ruilt op iets lekkers van maximaal €5,-. Deze collega mag dat zelf uitkiezen. Daarnaast hebben alle collega’s elkaar beloofd minimaal twee keer per jaar te ruilen of in te vallen wanneer iemand daarom vraagt. Zo staat iedereen een keer voor een ander klaar, trakteert of wordt getrakteerd.
Versterking van de teamspirit
Deze oplossing bevalt iedereen goed. Voor mij als planner is het prettig dat er op het laatste moment bijna nooit gaten in het rooster ontstaan, omdat de teams dit zelf oplossen. Doordat diensten geruild worden, vallen ook de over-, min- en spijbeluurtjes mee.
Onderling bevordert het de teamspirit. De traktaties zorgen ervoor dat je je als vrager minder schuldig voelt en het creëert collegiale bedankmomentjes. Je leert elkaar hierdoor ook beter kennen; zo weet inmiddels iedereen wie er van een tompouce houdt en wie graag een lekker broodje voor de lunch wil.
Jammer dat ik als planner niet meedoe, anders had ik gegarandeerd om een wc-rol gevraagd. Het zou geweldig zijn om het gezicht van de collega te zien wanneer ik zou zeggen dat ik altijd al een keer een mummiepak wilde hebben ;).