Zomervakantie: Herstel, Opladen en Balans na een stressvolle periode
Zomervakantie staat voor de deur, een tijd waarin planners de kans krijgen om op te laden na een stressvolle periode op het werk. Voor mij persoonlijk is dit een moment waar ik naar uitkijk om meer tijd met mijn gezin door te brengen.
Echter, twee jaar geleden was dit een compleet ander verhaal. Ik was volledig uitgeput en mijn gezin merkte het ook. Terwijl mijn kinderen enthousiast zandkastelen wilden bouwen, verlangde ik stiekem naar een dutje op mijn strandbed. Mijn humeur liet te wensen over en ik kon weinig hebben. Pas tegen het einde van de vakantie kreeg ik eindelijk weer wat energie. Dit was het moment waarop ik besefte dat ik mezelf volledig vergeten was in mijn constante focus op het plannen voor anderen.
Deze realisatie bracht me bij het belangrijke onderzoek van Sonnentag, Cheng en Parker (2022) getiteld “Recovery from Work: Advancing the Field Toward the Future.” Dit onderzoek richt zich op het belang van herstel na het werk en de effecten ervan op het welzijn en prestaties van werknemers. Het onderstreept het cruciale belang van het bewust nemen van tijd voor herstel en het creëren van een gezonde werk-privébalans.
Volgens dit onderzoek is niet alleen de duur van de vakantie belangrijk, maar ook de kwaliteit van het herstel tijdens deze periode. Vakanties van de juiste kwaliteit kunnen burn-out en stress voorkomen in veeleisende beroepen zoals planners.
Vijf tips uit het onderzoek om tijdens de zomervakantie mentaal op te laden:
- Plan je vakantie vooruit: Zorg ervoor dat je je vakantie ruim van tevoren plant. Dan kan je je werk op tijd afronden en met een gerust hart vertrekken. Een goed geplande vakantie helpt stress te verminderen en geeft je iets om naar uit te kijken.
- Schakel je werktelefoon uit: Geef jezelf een echte pauze door je werktelefoon uit te schakelen. Bevrijd jezelf van constante bereikbaarheid. Dit helpt je om echt los te koppelen en te ontspannen.
- Doe iets wat je leuk vindt: Gebruik je vakantie om actief bezig te zijn met activiteiten waar je plezier aan beleeft. Of het nu reizen, lezen, sporten of tijd doorbrengen met dierbaren is, het doen van dingen waar je van geniet helpt je geest te verfrissen en te revitaliseren.
- Neem de tijd voor zelfreflectie: Gebruik deze periode om na te denken over je werk en de balans in je leven. Stel jezelf doelen voor de toekomst en bedenk strategieën om een gezonde werk-privébalans te behouden wanneer je weer aan het werk gaat.
- Verwacht niet te veel van jezelf: Wees niet te hard voor jezelf als je niet meteen volledig opgeladen terugkeert. Het kost tijd om te herstellen en weer in het werkritme te komen.
Blijf energiek als planner!
Volledig opgeladen weer aan de slag? Hou dit zo lang mogelijk vast. Zorg dat je energielevel op peil blijft en niet afhankelijk is van de volgende vakantieperiode. Zorg door kleine aanpassingen in je werkdag voor je dagelijkse energieboost. Neem bijvoorbeeld regelmatig korte pauzes om even te ontspannen en je geest op te frissen. Zoek steun bij collega’s om stress te verminderen en ideeën uit te wisselen. Zorg voor jezelf met voldoende slaap, gezond eten en regelmatig bewegen. Maar stel ook realistische doelen om overweldiging te voorkomen. En geniet vooral van kleine momenten en successen in je werk.
Als planners hebben we vaak de neiging om onszelf te vergeten in het streven naar perfectie en het zorgen voor anderen. Maar het is van vitaal belang om voor onszelf te zorgen. Neem tijd voor ontspanning, zowel tijdens de vakantie als in het dagelijks leven. Op die manier kunnen we onze energie behouden, ons werk met plezier blijven doen en uiteindelijk effectiever zijn in het plannen en organiseren.