Wat is het recept voor een rooster met een perfecte balans voor belangen van werkgever én medewerkers?

  • Strategisch
  • Geen reacties
  • admin

n de helft van de organisaties klagen medewerkers over hun werkrooster. Dat is zonde en onnodig. Vaak hoor je dat er geen perfecte balans mogelijk is tussen bedrijfsbelang en medewerkersbelang. Maar dat kan wél! Als je maar serieus werk maakt van personeelsplanning en het bijbehorende rooster. Het recept bevat een paar eenvoudige uitgangspunten, zoals budget, rust en regelmaat en zelfroosteren. We vertellen je er graag meer over.

Budget

Allereerst budget: Wie nog steeds denkt dat een bedrijf het meeste gebaat is bij een zo hoog mogelijke omzet en zo laag mogelijke kosten, heeft de boot gemist. Al lang geleden. Dat moeten dus ook niet de uitgangspunten zijn bij het maken van een rooster.

Drie factoren zijn in mijn ogen bepalend voor het succes. Je wilt op de eerste plaats dat het aantal uren klopt met het vooraf berekende budget. Maar even belangrijk is dat het rooster ertoe bijdraagt dat de medewerkers gezond en vrolijk zijn. Een derde doel is een hoge kwaliteit van hun output. Die drie factoren zijn communicerende vaten.

Rust en regelmaat

Simpel uitgelegd: wil je kosten verlagen door minder mensen in te plannen, dan kan dat gaan ten koste van de medewerkerstevredenheid, van hun plezier in het werk en van hun prestaties.

Zijn de drie doelen in evenwicht, dan is dat ook in het belang van de medewerkers. Voor hen telt bij een rooster vooral dat het rust en regelmaat biedt en dat voldoende personeel wordt ingepland voor de taken die verricht moeten worden. Dat is niet alleen voor hun werk, maar ook voor hun privéleven belangrijk. Met zo’n rooster is de werkdruk draaglijk, werken ze met plezier en presteren ze beter.

Heb je als werkgever zo’n gezond en veilig rooster, dan kun je het inzetten voor je imago en personeelswerving. Het is een onderschatte secundaire arbeidsvoorwaarde. Je ziet het nooit in vacatures vermeld staan, maar ik weet zeker dat een gezond en veilig rooster indruk maakt op kandidaten. Méér dan het standaard vermelde marktconforme salaris en de carrièremogelijkheden.

Zelfroosteren

Hoe kun je het beste rekening houden met de wensen en belangen van medewerkers? Door hen te betrekken bij het rooster. Zo was in de zorg de afgelopen jaren zelfroosteren in opkomst. Ruimte voor zelfregie is meestal fijn; alleen moet je ervoor oppassen dat de bezetting op niveau blijft en dat de personeelskosten niet uit de bocht vliegen. Er zijn nog meer manieren, zoals betrokkenheid.

Betrokkenheid van werknemers zorgt ervoor dat ze rekening houden met het belang van de organisatie. Als het daar goed mee gaat, worden ze er zelf ook beter van: of het nu gaat om baanzekerheid, een betere sfeer of betere beloning. Vandaar dat we bij Planning to Succes altijd streven naar de balans tussen bedrijfsbelang en medewerkersbelang. Waar veel mensen in eerste instantie denken dat er een tegenstelling is, zorgt de optimale situatie juist voor synergie.

Strategische Personeelsplanning

Aan de slag met strategische personeelsplanning? Wij realiseren het voor je én verdienen de investering gegarandeerd terug. Nodig ons eens uit voor een vrijblijvend adviesgesprek

Anderen lezen ook