Strategische Personeelsplanning is zoveel meer dan een Softwarepakketje…..
Momenteel besteden zorginstellingen heel veel tijd en geld aan vernieuwende software als het gaat om personele inzet. Populaire begrippen als zelfregie en zelfroosteren voeren de boventoon, maar ook capaciteitsmanagement of capaciteitsplanning zijn begrippen die we veel terug zien. Over het algemeen worden genoemde begrippen geassocieerd met daarvoor bestemde tools. Planningspakketten die de hele cyclus van capaciteitsplanning tot aan de operationele planning aanbieden zijn er voldoende. Weliswaar zijn er enorme verschillen, maar de technische mogelijkheden zijn voorhanden.
Echter, waar veel teveel aan voorbij wordt gegaan is het plannen op zich.
Welke bronnen worden er gebruikt om prognoses te maken, hoe gaan we om met de bezuinigingen, hoe wordt de zorgvraag vertaald naar werkbare uren, hoe is een instelling in staat goede bezettingseisen te formuleren, hoe gaan we om met competenties nu en in de toekomst, wat is het leeftijdsverloop binnen een organisatie en hoe passen we dat toe binnen de planning, welke contracten zijn er per functie, per afdeling en per locatie, welke zorgzwaarte passen we toe… Allemaal vragen waar planningspakketten geen of onvoldoende antwoord op geven.
Een andere kijk op de planning
Waar in het verleden veel te veel werd geanalyseerd op wat er was geweest, is het nu noodzakelijk om te analyseren waar we naartoe gaan. Inventief omgaan met de huidige contracten van de medewerkers, de andere interesses van jonge medewerkers, de mobiliteit, meerdere banen per medewerker, hoe willen we de zorg organiseren, de flexibele schil benutten vanuit je bestaande contracten om te komen tot de nieuwe toverwoorden: duurzaam flexibiliseren.
Dit betekent niet dat we alleen maar moeten veranderen, maar dit betekent vooral dat we anders moeten gaan kijken. Anders kijken vereist visie, maar vereist ook vooral de durf om het anders aan te pakken. Strategische Personeelsplanning wordt heel veel genoemd in HR vakbladen, door consultancybedrijven en op het internet als zijnde een “must” voor de bedrijven en instellingen. Hoogst zelden lees je hoe je strategische personeelsplanning nou toepast. Wat is er voor nodig? Welke stappen moeten er gezet worden? Wie moeten er allemaal betrokken worden? Hoe kun je dit nou gewoon zelf uitvoeren zonder peperdure consultancy te hoeven inhuren?
Toepassen van Strategische Personeelsplanning
Elke organisatie is anders, misschien wel uniek. Maar het streven naar een optimale bezetting, het bieden van betaalbare zorg en meegroeien met de ontwikkelingen is echt geen hogere wiskunde. Je hebt er ook geen tool voor nodig of hele ingewikkelde modellen, je hoeft er niet voor naar de universiteit, nee echt niet. Wat je wel nodig hebt? Visie, durf, gezond verstand en doorzettingsvermogen.
De grote fout namelijk die organisaties maken is het geheel groter voorstellen dan dat het is. Begin klein, begin overzichtelijk, wat zijn de eerste zaken waar je op wilt sturen, benoem de te behalen resultaten en laat vooral zien hoe je het wilt aanpakken. Hiermee worden resultaten bereikbaar, worden mensen enthousiast en is de volgende stap veel makkelijker uit te voeren.
Strategische Personeelsplanning wordt gezien als een noodzakelijk kwaad, een langdurig geldverslindend proces. Dit is totale onzin. Strategische personeelsplanning is juist leuk, gezond, innovatief, zeer kostenbesparend en geeft organisaties heel veel energie om mee te gaan met de tijd.
Planning To Succes heeft een aantal mooie voorbeelden voor u hoe het wel kan, zowel binnen als buiten de zorg. We hebben een geheel eigen methodiek ontwikkeld die transparant is, voor iedereen toepasbaar is, ook nog eens zeer goed betaalbaar is en door iedereen zelf uit te voeren is. Nieuwsgierig? Wij brengen u met alle plezier in contact met deze bedrijven en instellingen.