Plan jij mensen of personeel?

  • Blogs, Leven van een planner, Operationeel
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
plan jij mensen of personeel - mensenplanning

Plan jij mensen of personeel?  

Dit weekend was het weer eens feest en dat bedoel ik echt feestelijk. Het was een gezellig feestje met heerlijke muziek, rondrennende kinderen en feestgangers waarvan ik de meesten nog moest ontmoeten. Sinds Corona kan ik het weer waarderen. Om kliekvorming te voorkomen, ben ik dan ook niet de beroerdste om met anderen te praten.  

Iedereen weet hoe zo’n kennismaking gaat. Na het noemen van je naam, worden er snel achter elkaar een paar raakvlakvragen gesteld om het gesprek op gang te brengen. Je connectie met de organisatoren, relatiestatus, woonplaats en de meest voorkomende vraag laat zich ook niet moeilijk raden. Wat voor werk doe je?  

Zelf antwoord ik dan dat ik een mensenplanner ben. Deze functieomschrijving doet voor mij meer recht aan ons vak. De term ‘personeel’ heeft een wat negatievere connotatie. Het suggereert dat medewerkers voornamelijk als middel worden gezien om de organisatiedoelstellingen te bereiken. Sommige planners zeggen zelfs weleens ‘ik heb nog een paar poppetjes nodig”. Poppetjes? Het gevoel dat je eenvoudig vervangbaar bent, vindt niemand fijn en kan bij medewerkers leiden tot een lagere betrokkenheid en motivatie. Terwijl de term ‘mensenplanning’ de nadruk legt op het plannen van individuen met unieke kwaliteiten en behoeften.  

De kwaliteit van mijn werk, is direct van invloed op het leven van mijn collega’s. Er wordt bijvoorbeeld veel geroepen over dat parttimers meer moeten werken om personeelstekorten op te lossen. Als personeelsplanner zou ik hier enorm mee geholpen zijn en deze stelling beamen. Maar het gaat klakkeloos voorbij aan het feit dat veel mensen naast hun betaalde werk, ook cruciaal onbetaald werk doen. Denk aan mantelzorg of de zorg voor kinderen. De zorgsector en kinderopvangbranche zijn ook overbelast, dus wie gaat dat werk doen als iedereen fulltime werkt?  Als ik als mensenplanner denk, dan houd ik beter rekening met deze privéomstandigheden. Mijn collega’s voelen zich gesteund en zijn minder vaak ziek. Daarbij staan ze sneller voor me klaar als er een gat in de planning opgelost moet worden. Waardoor part-timewerken een minder groot probleem is dan aanvankelijk gedacht.  

De term mensenplanning benadrukt de diversiteit binnen organisaties. Medewerkers hebben verschillende achtergronden, vaardigheden en persoonlijkheden. Als je dit goed weet toe te passen in de planning, ontstaat er een betere match tussen de individuele kwaliteiten en de vereiste taken. Het werk wordt kwalitatief beter uitgevoerd, waar afnemers blij van worden.  

Het toepassen van mensenplanning draagt bij aan een mensgerichte organisatiecultuur. Om organisatiedoelstellingen te halen, ligt de focus eerst op individuele behoeften, drijfveren en ontwikkelingsmogelijkheden van medewerkers.  Zij maken het verschil tussen winst of verlies en dat gaat niet alleen over geld.   

Wanneer je in een sterk productiegerichte omgeving werkt, dan kan mensenplanning voelen als een feestje waarbij je zelf alle slingers moet ophangen 

Mijn tip is om alle gesprekken aan te gaan met in je achterhoofd dat je een mensenplanner bent.  Stel mensgerichte vragen. Vraag leidinggevenden bijvoorbeeld over hoe ze medewerkers gezonder willen inzetten. HR hoe jullie samen de wensen van medewerkers mee kunnen nemen in de planning. Medewerkers wat hun werk zo leuk maakt en wat je kan bijdragen om het nog leuker te maken. En als iemand zegt dat jij de personeelsplanner bent, dan zeg jij: “Nee hoor, ik plan mensen”. Negen van de tien keer dat je jouw collega’s hiermee aan het denken zet waardoor mensenplanning steeds makkelijker wordt.  

Vergeet ondertussen niet te genieten terwijl je uitkijkt naar het uiteindelijke feest voor de hele organisatie; veel betere resultaten in alle opzichten.  

 

 

Operationele Planning

Ook plannen voor diverse opdrachtgevers bij het allerleukste planbureau? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Anderen lezen ook