De Kracht van Klantgerichtheid in Personeelsplanning

  • Blogs, Leven van een planner, Operationeel
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
Klantgerichtheid Personeelsplanning

De Kracht van Klantgerichtheid in Personeelsplanning 

Klantgerichtheid betekent prioriteit geven aan de tevredenheid en het welzijn van de klant. Bij klantgerichte beroepen denk je wellicht niet meteen aan personeelsplanning. Toch is deze functie intern in een organisatie een van de meest cruciale in termen van klantgerichtheid. Hier draait het niet enkel om roosters en cijfers, maar juist om de menselijke kant van het werk. Als planner bevind je je in het hart van de organisatie, waar je een verbindende schakel bent tussen het management en de medewerkers. Een goede planner draagt niet alleen bij aan het behalen van de organisatiedoelen, maar tilt de klantgerichtheid als geheel naar een hoger niveau. 

In mijn beginjaren als planner, had ik het geluk een ervaren collega-planner als voorbeeld te hebben. Zij besefte dat ze als planner twee ‘klanten’ bediende: het management, verantwoordelijk voor de organisatiestrategie maar ook de medewerkers, degenen die deze strategie uitvoerden. Ze was geliefd bij beiden. Haar geheim? Kleine, maar krachtige interacties op de werkvloer. Ze benadrukte telkens weer hoeveel impact deze momenten hadden op het opbouwen van vertrouwen. Haar vermogen om flexibel te zijn en dat extra stapje te zetten voor zowel het management als de medewerkers was bewonderenswaardig. 

Dit vak vergt veel meer dan kloppende cijfers, een glimlach en een vriendelijk woord. Een van de grootste uitdagingen voor een planner is het balanceren van tegenstrijdige belangen. Wat als het belang van de medewerker botst met jouw planning? Het is verleidelijk om bij stress in de protectiemodus te schieten, maar een goede planner denkt vanuit het perspectief van de klant, of dat nu het management of de medewerkers zijn. De impact van jouw woorden en daden op je werk is enorm, en de mentaliteit van ‘eerst oplossen, dan bespreken’ is van onschatbare waarde. Het vereist moed om openheid en eerlijkheid te bevorderen bij de medewerkers die je plant. Maar ook om het management te melden welke doelen realistische zijn en welke onhaalbaar. 

Als planner is het van essentieel belang om te begrijpen dat klantgerichtheid meer omvat dan enkel het voldoen aan de behoeften van anderen. Het draait om effectieve empathie; het begrijpen van de behoeften van zowel het management als de medewerkers, en hen ondersteunen op een manier die productiviteit bevordert en een positieve werkomgeving creëert. Het draait ook om het tonen van loyaliteit, flexibiliteit en het opbouwen van wederzijds vertrouwen, dat de kern vormt van een succesvolle samenwerking. Durf je medewerkers het vertrouwen te geven om meer controle te nemen over hun inzet? Loop je wel eens met hen mee in hun dagelijkse werkzaamheden zodat je weet wat jouw planning voor hen betekent? Dit versterkt niet alleen de relatie tussen jou als planner en je collega’s, maar zorgt ook voor een soepelere workflow. 

Dus, ben jij als planner een fan van de medewerkers die je plant en het management aan wie je rapporteert? Durf je flexibel te zijn in je aanpak en ben je bereid dat extra stapje te zetten? Het begint allemaal bij jou. Door effectieve empathie, open communicatie en het tonen van loyaliteit, kun je niet alleen uitstekende roosters maken, maar ook sterke en duurzame relaties opbouwen. 

Het belang van planners in het behouden en aantrekken van klanten wordt niet altijd volledig begrepen door managers. Toch hebben tevreden medewerkers, ingepland op het juiste moment en de juiste plaats, directe invloed op de klanttevredenheid. Planners hebben de unieke capaciteit om verbindingen te smeden tussen mensen, wat de hele organisatie ten goede komt. Of je nu erkenning ontvangt van het management, je collega’s, of je mede-planners, ik wil als mede-planner graag oprechte waardering uitspreken voor jullie onschatbare bijdrage aan de klantgerichtheid van de organisaties waarin jullie actief zijn. Ga zo door! 

Lees verder: Hoe Werken aan Succesvolle Personeelsplanning 

Waarom een Planexpert inhuren een goed idee is? 

Succesvolle Personeelsplanning ; Samen Komen We Verder


Ontdek hoe onze services ook jou kan ondersteunen. Van analyses en advies tot interim planners en in-company trainingen. Neem nu contact op voor een vrijblijvend gesprek. Het is kosteloos en biedt gegarandeerd nieuwe inzichten. Samen streven we naar succes!

Anderen lezen ook