Personeelstekort anno 2023
Tijdens Oud en Nieuw was ik ouderwets gezellig op bezoek bij vrienden in Limburg. Een uur voordat 2023 zou beginnen, bestelde ik in het café een lokaal biertje. De fles die ik kreeg had de naam “Sollicitere” en ja, echt zonder de N. Die naam bracht mij al mijmerend terug naar het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw.
De Janse Bagge bend uit het Limburgse Susteren, had destijds een hitje met de titel Sollicitere. Het beschrijft goed de tijdsgeest van toen. Geen woning geen kroning, AIDS, het Nederlandse elftal plaatste zich niet voor een groot toernooi, hoge olieprijzen met als gevolg een wereldwijde economische crisis. En niet te vergeten, een enorme werkloosheid. Je kon solliciteren wat je wilde maar er was geen werk. Vele brieven en Cv’s werden verstuurd; getypt op een typemachine, gekopieerd bij de bibliotheek voor een paar cent en een echte pasfoto erop geplakt. Maar helaas meestal zonder enige reactie. Hoe anders is dat nu? Want als er iets is waar zowel HR als planners in 2023 het hoofd aan moet bieden, dan is het wel het oplopende personeelstekort.
De filosoof Soren Kierkegaard deed ooit een uitspraak die perfect past bij Oud en Nieuw, namelijk dat het leven alleen achterwaarts begrepen kan worden, maar het voorwaarts moet worden geleefd. Dat geldt ook voor de personeelsplanning en de uitdagingen waar we voorstaan. Er is al veel geschreven over het aanboren van nieuwe medewerkers en het behouden van bestaande medewerkers. Maar wat ik als planner regelmatig nog mis, is de vraag in hoeverre het personeelsbestand past bij de toekomst van je organisatie. Om hier grip op te krijgen, kan je anno 2023 uitstekend gebruik maken van reeds beschikbare data. Mijn inziens de trend voor betere strategische personeelsplanning.
Deze data is onder andere te vinden in HR-systemen én Planningssoftware en wordt ook wel HR-Analytics genoemd. Wanneer je deze data gezamenlijk analyseert kan je opmaken welke functies er over pakweg vijf á tien jaar het hardst geraakt worden door bijvoorbeeld de vergrijzing. Vraag je met elkaar af hoe het profiel van de medewerkers van de toekomst eruit ziet. Aan welke competenties moeten zij voldoen en welke taken worden er verricht? En hoe ga je om met het stijgende werkaanbod? Want de oplossing om bij een grotere werkvraag met elkaar langer en harder door te werken, werkt voor veel sectoren niet. Medewerkers vertrekken massaal en de opleidingen blijven leeg.
Als je gebruikt maakt van HR Analytics kan je jouw recruitment veel toekomstbestendiger aansturen. Je werkt dan met waardevolle informatie waar je de inzet, werving en opleiding van medewerkers op aanpast. Hoe nauwkeuriger, hoe groter de kans op succes. Hoe gaaf is het als medewerkers op hun plek zitten en geen behoefte hebben aan ‘sollicitere’ bij een andere werkgever? En dat nieuwe generaties staan te springen om in jouw sector te komen werken? Dat scheelt voor planners ook een hoop werk om uitval door vertrek of ziekteverzuim in te vullen.
Misschien kan de hit Sollicitere een keer herschreven worden naar de tijdgeest van nu met een tekst over solliciteren via Teams, hybride werkplekken, de klimaatcrisis, wachtrijen op Schiphol, te kort aan personeel in de Zorg, rol van Covid, het fenomeen # en de hoge gasprijzen? Ik hoor het refrein al “KOM SOLLICITERE”. En dat ze dan over dertig jaar mijmerend schrijven dat dit de tijd van verlichting was waarin we forcasting op HR-analytics gingen omarmen en de vitaliteit van medewerkers vooropstelden om organisaties op gezonde wijze te laten draaien. Omdat we met z’n allen tot het besef waren gekomen dat menselijk kapitaal ook in een tijd van big data en robotiseren nog steeds hét verschil maakt.
Proost op een heel gezond, gelukkig en succesvol planjaar 2023.