Personeelsplanning is een vak!

  • Blogs, Leven van een planner, Strategisch
  • Geen reacties
  • Marvin Schaap
Personeelsplanning is een vak

Personeelsplanning is een vak!

Nog steeds wordt er gedacht dat personeelsplanning iets is wat je “erbij” doet, alsof het geen essentieel onderdeel is van de bedrijfsvoering. Zeker nu steeds meer bedrijven experimenteren met zelfroosteren, lijkt de rol van de planner op het eerste gezicht overbodig. Maar niets is minder waar. Zodra personeelsplanning wordt onderschat, zie je al snel de gevolgen: chaos op de werkvloer, ontevreden medewerkers, moeizame urenverwerking en een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. Goede personeelsplanning is veel meer dan alleen roosters maken; personeelsplanning is een vak dat cruciaal is voor het succes van iedere organisatie.

Zelfroosteren betekent niet dat planners overbodig worden

In organisaties waar zelfroosteren wordt ingevoerd, zie je juist nieuwe uitdagingen ontstaan die de rol van een planner nóg belangrijker maken. Hoewel de term “planner” soms lijkt te verdwijnen, worden dezelfde taken vaak neergelegd bij een coördinerende medewerker of teamleider. Deze medewerkers worden belast met het opstellen van roosters en het managen van de behoeften van het personeel. Technologische hulpmiddelen zoals shiftpicking bieden weliswaar ondersteuning, maar de menselijke factor blijft een grote rol spelen. Dit geeft een vertekend beeld van de tijdsbesparing die vaak wordt verwacht bij zelfroosteren. De tijdsinvestering verschuift namelijk, maar verdwijnt zeker niet.

Goede personeelsplanning zorgt voor een professionele bedrijfsvoering

Of je nu werkt met een traditioneel planningsysteem of een zelfroosteringsmethode, het blijft een feit dat goede personeelsplanning essentieel is voor een soepele bedrijfsvoering. Planners hebben een grote invloed op de financiële gezondheid van de organisatie. Ze beheren indirect de ‘portemonnee’ door te bepalen hoe efficiënt medewerkers worden ingezet, en spelen een cruciale rol in de medewerkerstevredenheid. Dit wordt vaak onderschat, zelfs door planners zelf.

Een goed geplande personeelsbezetting voorkomt bijvoorbeeld vakantiestuwmeren en zorgt ervoor dat urenverwerkingen soepel verlopen. Bovendien houdt een planner rekening met zaken als de Arbeidstijdenwet (ATW) en cao-regels, wat voorkomt dat er fouten worden gemaakt die de organisatie duur kunnen komen te staan.

Investeren in personeelsplanning – intern of extern

Elke organisatie moet voor zichzelf bepalen hoe serieus ze personeelsplanning willen nemen. Investeren in ervaren planners, of in gespecialiseerde software, laat zien dat er waarde wordt gehecht aan een stabiele en efficiënte planning. Een andere mogelijkheid is het uitbesteden van personeelsplanning aan professionals. Hierdoor kan de organisatie zich focussen op haar kernactiviteiten, terwijl een expert zich bezighoudt met de personeelsinzet.

Welke keuze een organisatie ook maakt, het belangrijkste is dat er voldoende kennis en expertise aanwezig is om de personeelsplanning goed uit te voeren. Zonder deze basis ontstaat er onvermijdelijk chaos en ontevredenheid, wat de bedrijfsvoering ernstig kan schaden.

Het belang van kennis en kunde in personeelsplanning

Alle vormen van personeelsplanning, of het nu gaat om traditioneel plannen of zelfroosteren, vereisen kennis en kunde. Geen enkele methode is “fout”, zolang de aanpak maar past bij de behoeften van de organisatie, de visie van het bedrijf en de medewerkers. Uiteindelijk is personeelsplanning een vak waarbij het verschil wordt gemaakt tussen rode en zwarte cijfers.

Strategische Personeelsplanning

Aan de slag met strategische personeelsplanning? Wij realiseren het voor je én verdienen de investering gegarandeerd terug. Nodig ons eens uit voor een vrijblijvend adviesgesprek

Anderen lezen ook