Leiderschap in Personeelsplanning: Wanneer Worden Ze Wakker in de Boardroom?

  • Blogs, Strategisch
  • Geen reacties
  • Marvin Schaap
leiderschap in personeelsplanning

 

Leiderschap in Personeelsplanning: Wanneer Worden Ze Wakker in de Boardroom?

Hoe vaak per jaar gaat het in de boardrooms van bedrijven en organisaties over leiderschap in personeelsplanning? Veel te weinig! Dat is echt een gemiste kans. Niet alleen jammer voor de planners (en voor ons), maar zeker ook voor die organisaties zelf én hun bestuurders. Door deze blinde vlek lekt er jaarlijks flink wat geld weg en missen ze kansen om de medewerkerstevredenheid en de productiviteit te verbeteren. Wanneer worden ze nou eindelijk wakker in de boardroom?

Leiderschap in personeelsplanning is een ondergeschoven kindje. Het staat gewoon niet op de agenda bij de top. Vreemd eigenlijk, want personeel en personeelskosten zijn wél steevast onderdeel van strategische overwegingen. Maar dat de planning daar een grote invloed op heeft, beseft men niet. En dus laten ze het plannen van medewerkers en afdelingen over aan mensen die daar niet of nauwelijks voor opgeleid zijn. Die kunnen het er wel ‘even bij doen’.

Professionele Planning Levert Professionele Resultaten

Eerlijk is eerlijk: er is soms heus wel belangstelling voor leiderschap in personeelsplanning. Maar het gaat heel langzaam en het onderwerp komt eigenlijk alleen op de radar als er operationele problemen zijn. Bijvoorbeeld in de zorg. Al jaren wordt geklaagd over personeelstekort, er moeten meer handen aan het bed komen en er worden te veel administratieve handelingen gevraagd. Of tijdens de coronacrisis bij de GGD, als er te weinig capaciteit is voor teststraten of bron- en contactonderzoeken. Hadden we dit niet zien aankomen?

In normale situaties draait het bij personeelsbeleid om kosten en kwaliteit, zonder dat de verantwoordelijken het verband met planning zien. Terwijl het zo eenvoudig is: als je die planning professioneel aanpakt, krijg je ook professionele resultaten. Door een hogere productiviteit en medewerkerstevredenheid bereik je minder kosten en een betere kwaliteit.

Symptoombestrijding

Staan de beslissers in de boardroom misschien te ver van de werkvloer af? Of hebben ze gewoon te weinig verstand van planning? Ze hebben in elk geval geen benul hoe groot de impact daarvan is op het reilen en zeilen binnen de organisatie. Anders hadden ze zich er toch heus een keer meer in verdiept, want het zal geen onverschilligheid zijn.

De bestuurders worden keer op keer geconfronteerd met de gevolgen: hogere personeelskosten, overwerk, ziekteverzuim, personeelsverloop en geklaag van afdelingsmanagers. Maar ze missen het inzicht dat het planningsbeleid en de uitvoering daarvan mede de oorzaak zijn. En dus komen ze niet verder dan symptoombestrijding. Terwijl overwerk en ziekteverzuim juist signalen zijn dat de planning tekortschiet.

Invloed

Het lijkt erop dat de bestuurders het onderscheid tussen plannen en roosteren niet goed begrijpen. Het eerste is een kwestie van beleid, terwijl het maken van de roosters een uitvloeisel daarvan is. Met goede planning heb je inzicht en overzicht en dus ook invloed op alles wat je doet. Je kunt op alles voorbereid zijn. Als je vanuit de boardroom meer invloed wilt hebben op wat er op de werkvloer gebeurt, zou je dus wel heel naïef zijn als je er geen serieus werk van maakt.

Wil je ook de voordelen van leiderschap in personeelsplanning ervaren?

Als strategische adviseurs denken wij graag met je mee om te komen tot succesvolle personeelsplanning. Bekijk hoe wij je kunnen ondersteunen via onze strategische personeelsplanning diensten en ontdek wat succesvolle personeelsplanning voor jullie organisatie kan betekenen. Lees de verhalen van andere opdrachtgevers die wij al hebben geholpen.