Jobcrafting: Creëer een Werk-Privé balans die bij je past!

  • Blogs, Leven van een planner, Operationeel
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
jobcrafting creëer werk prive balans die bij je past

Jobcrafting: Creëer een Werk-Privé balans die bij je past!

De vakantieperiode is voor mij niet alleen een tijd van ontspanning. Het is ook een periode om na te denken hoe ik mijn werk beter vorm kan geven. Deze benadering staat bekend als “jobcrafting”. Ik kan het iedereen aanraden omdat het mijn eigen Werk-Privé balans aanzienlijk heeft verbeterd!

Jobcrafting is gebaseerd op het onderzoek van professoren Amy Wrzesniewski en Jane Dutton (Wrzesniewski & Dutton, 2001). Hun onderzoek toont aan dat werknemers die hun werk kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren en behoeften, meer betrokkenheid, tevredenheid en prestaties ervaren. Hoewel deze inzichten vaak worden toegepast op het verbeteren van personeelsplanning, kunnen planners ze ook toepassen op hun eigen werk. Daarom ben ik begonnen met jobcrafting door mezelf een aantal vragen te stellen:

  1. Welke aspecten van mijn werk geven me energie en voldoening? Ik geniet echt van het plannen van complexe projecten en het werken aan strategische taken. Deze werkzaamheden doen namelijk een beroep op mijn analytische vaardigheden.
  2. Wat zou ik graag willen veranderen of verbeteren in mijn huidige functie? Ik merkte dat ik soms te veel tijd besteedde aan administratieve taken die me minder voldoening gaven. Daarom besloot ik hulp te vragen aan een office manager. Zij gaf namelijk aan extra tijd te hebben en vond deze taken juist leuk om te doen. Inmiddels is ze onderdeel van ons team. Hierdoor kunnen ik en andere planners zich meer richten op aspecten die met de directe planning te maken hebben. Dit heeft niet alleen mijn energieniveau verhoogd, maar ook de kwaliteit van de planning verbeterd. En we hebben veel minder achterstanden.
  3. Hoe kan ik mijn werk zo vormgeven dat het beter aansluit bij mijn behoeften en capaciteiten? Ik heb creatieve manieren bedacht om mijn taken en verantwoordelijkheden aan te passen. Bijvoorbeeld door bepaalde taken te combineren of flexibele werktijden te hanteren. Nu kan ik mijn werk beter afstemmen op mijn persoonlijke leven. Daarnaast werk ik vaker vanuit huis en plan ik noodzakelijke overleggen via Teams.

Ik heb het fenomeen jobcrafting ook bij mijn collega-planners geïntroduceerd, zodat we samen functiegerichte aanpassingen kunnen doen die voor iedereen voordelig zijn. Na de zomervakantie hebben we een overleg met alle planners. Dan bespreken we wat er nog beter zou kunnen. Vorig jaar heeft dit geleid tot het voorstel aan teamleiders om binnen afgesproken kaders meer autonomie te krijgen. We kunnen nu veel zelfstandiger beslissingen nemen. Dit scheelt veel tijd, onder andere aan herinneringsmails naar teamleiders. Zij zijn meer ontzorgd en wij hebben een efficiëntere planning. Daarnaast zijn we gaan experimenteren met verschillende communicatiemethoden, waardoor onze samenwerking is verbeterd.

Het eerder genoemde onderzoek toont aan dat jobcrafting je hersenen stimuleert. Wanneer je bewuste aanpassingen maakt in je werk, activeer je verschillende delen van je brein die verantwoordelijk zijn voor motivatie, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Dit leidt tot een verhoogde productiviteit en een groter gevoel van voldoening in je werk. Wat ik zelf ook zeker ervaar.

Dus, terwijl ik geniet van mijn vakantie, gebruik ik deze tijd ook om mijn werk op mijn eigen manier steeds beter vorm te geven. Ik geloof dat iedereen een carrière verdient die bij hen past. Jobcrafting is een eenvoudige manier om dat te bereiken! Probeer het de komende vakantieperiode eens.

 

Operationele Planning

Ook plannen voor diverse opdrachtgevers bij het allerleukste planbureau? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Anderen lezen ook