Vier Sleutels tot Duurzame Personeelsplanning in 2025
Het einde van 2024 nadert, en veel grote dienstverlenende organisaties worstelen met de complexiteit van duurzame personeelsplanning in een steeds competitievere arbeidsmarkt. De uitdagingen zijn talrijk: van het vinden van gekwalificeerd personeel tot het effectief beheren van onregelmatige werkuren. Geen paniek! Hier zijn de vier sleutels tot duurzame personeelsplanning voor 2025: Nee zeggen, Je hebt wél tijd, Planning in MT en Ontslaan. Onconventioneel? Laten we ze onder de loep nemen in het licht van duurzame personeelsplanning.
1. Strategisch Werkbeheer: Zeg Nee Tegen Nieuwe Klanten
Laten we de knuppel in het hoenderhok gooien: zeg ‘nee’ tegen nieuwe klanten als je niet zeker weet dat je het kunt waarmaken! Natuurlijk wil je geen kansen missen, maar het is cruciaal om chaos op de werkvloer en ontevreden klanten te voorkomen. Overbelasting van je medewerkers of falende projecten kunnen je reputatie snel schaden. Zorg ervoor dat je eerst je interne processen en capaciteit op orde hebt voordat je nieuwe klanten aanneemt. Dit voorkomt stress en overbelasting en zorgt voor een stabiele, duurzame groei.
De trend verschuift van het binnenhalen van zoveel mogelijk klanten naar het opbouwen van diepere, waardevollere relaties. Kwaliteit boven kwantiteit. Je hoeft niet letterlijk ‘nee’ te zeggen, maar wees duidelijk over wanneer je wel kunt leveren en met welke gespecialiseerde waarde jouw organisatie écht het verschil kan maken. Klanten kiezen graag voor een partner die stabiliteit en vertrouwen biedt – een partner waar ze op kunnen bouwen.
2. Capaciteitsoptimalisatie: Ja, Je Hebt Wel Tijd!
Veel bedrijven geven capaciteitsplanning nog geen prioriteit, terwijl het cruciaal is voor een soepel draaiende organisatie. Dit geldt vooral in sectoren met fluctuaties en onregelmatige werkuren. In 2025 is het verstandig om niet alleen rekening te houden met de huidige vraag, maar ook met toekomstige veranderingen zoals vergrijzing en sector brede trends. Een goed capaciteitsplan helpt je om flexibel in te spelen op veranderingen en externe druk van vakbonden die pleiten voor hogere lonen en kortere werkweken. Meer zeggenschap voor medewerkers over hun werktijden kan ook bijdragen aan een beter beheersbare werkdruk. Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel capaciteit je waar en wanneer nodig hebt.
Geen tijd om capaciteitsplanning te implementeren? Maak dan tijd vrij. Dit houd je een stap voor op de concurrentie, zorgt voor tevreden klanten en betrokken medewerkers, en biedt ruimte voor jezelf. Proactief plannen bespaart veel tijd in vergelijking met het achteraf oplossen van problemen.
3. Procesinnovatie: Personeelsplanning Onderdeel van het MT
In grote dienstverlenende organisaties dient Personeelsplanning een integraal onderdeel te zijn van de strategische besluitvorming. Als de Manager Personeelsplanning nog niet in het MT zit, is het zaak dat te regelen voor 2025. Duurzame personeelsplanning is namelijk geen losstaand HR- of Operations-onderdeel, maar een cruciaal bedrijfsproces dat deel uitmaakt van de bredere bedrijfsstrategie. De planning is vaak waar het verschil tussen winst en verlies wordt gemaakt, omdat hier alle bedrijfsprocessen samenkomen.
Veel bedrijven blijven vasthouden aan verouderde processen, hoewel ze vaak wel streven naar ‘gezonde roosters’. Om echter aan de moderne eisen te voldoen, is vernieuwing noodzakelijk. Dit vraagt om een frisse kijk op werkorganisatie, verbeterde communicatie en gestroomlijnde procedures. Betrek Personeelsplanning bij de strategische besluitvorming om de uitvoering echt effectief te maken. Aarzel dus niet: zorg dat de Manager Personeelsplanning een vaste plek krijgt in het MT.
4. Medewerkersbetrokkenheid: Durf te Ontslaan
Hoewel het belangrijk is om medewerkers te betrekken, lijkt ‘ontslaan’ tegenwoordig bijna een scheldwoord in de arbeidsmarkt. Veel grote dienstverlenende organisaties houden vast aan hun medewerkers omdat het moeilijk is nieuw talent te vinden. De focus ligt vaak sterk op recruitment of medewerkerstevredenheids- en ontwikkelingsprogramma’s, terwijl de achterdeur wijd openstaat door een giftige werkcultuur of gebrekkige processen.
Er gaan bijvoorbeeld verhalen rond van medewerkers die collega’s of planners onder druk zetten voor meer onregelmatigheidstoeslag, terwijl nieuwere collega’s extra uren draaien. Leidinggevenden moeten dit soort gedrag actief aanpakken om een positieve werkomgeving te behouden.
Durf te ontslaan om de juiste medewerkers te behouden. Betrek de Ondernemingsraad (OR) en overweeg een onafhankelijk planbureau voor een objectieve beoordeling. Door ‘rotte appels’ te verwijderen, creëer je een betere werkplek die ook nieuwe medewerkers aantrekt. Ontslaan kan kostbaar lijken, maar een ongezonde werkcultuur is uiteindelijk veel duurder. Betrokkenheid werkt pas als je de juiste medewerkers betrekt.
Conclusie: Verlaag de Werkdruk in 2025 door Duurzame Personeelsplanning
De vakbond FNV pleit voor een kortere werkweek van 30 uur, met behoud van salaris. Ze verwachten dat dit zorgt voor minder stress, meer werkplezier, een betere werk-privébalans, en zelfs verbeterde productiviteit. Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, is het momenteel niet overal haalbaar, vooral in sectoren met 24/7 aanwezigheid. Het houdt ook geen rekening met uiteenlopende wensen van medewerkers.
Goed nieuws! Door de genoemde vier sleutels tot succesvolle duurzame personeelsplanning toe te passen, kun je de voordelen bereiken zonder de werkweek te verkorten. Je zorgt dat je precies genoeg personeel hebt en flexibel inspeelt op fluctuaties in vraag en aanbod. Dit helpt je om de werkdruk te verminderen, werkplezier te vergroten en tegelijkertijd productiviteit te behouden. Werkdrukverlichting komt niet alleen door minder te werken, maar door slimmer en strategischer te plannen.
Plan een heidag met je MT om kritisch naar jullie organisatie, processen en duurzame personeelsplanning te kijken. Dit is de kans om je strategie te verfijnen en je organisatie voor te bereiden op 2025.