Beter plannen in de toekomst? Doe dan aan leeftijdsfasebewuste personeelsplanning!
Hoe ziet personeelsplanning er in de toekomst uit? Hoe kun je deze voor het bedrijfsproces cruciale activiteit slim en strategisch inzetten om je organisatie aantrekkelijker te maken voor nieuwe medewerkers en bestaande collega’s te behouden? Maak dan serieus werk van leeftijdsfasebewuste personeelsplanning.
Op de huidige arbeidsmarkt heeft de werknemer veel macht. Hij heeft de banen voor het uitzoeken. Grote kans dat dat niet snel zal veranderen. Daar moet je als werkgever nu al rekening mee houden en inspelen op de toekomst. Als je het je medewerkers naar de zin weet te maken, zullen ze niet snel weggaan.
Voorspellen en afstemmen
Als je planning op orde en volwassen is – dus volledig geïntegreerd en rekening houdend met de benodigde capaciteit – kun je een volgende stap maken. Big data en artificial intelligence benutten om te voorspellen wanneer en hoeveel werk op je afkomt en de capaciteitsplanning niet alleen daarop afstemmen, maar ook op de roosterwensen van de medewerkers.
De mogelijkheden hiervoor zijn afhankelijk van de grootte van je organisatie. Een bedrijf met tien medewerkers heeft minder flexibiliteit dan een grote organisatie met duizenden werknemers.
Een planning waar iedereen gelukkig van wordt
Voor een planning waar iedereen gelukkig van wordt, is het slim om leeftijdsfasebewuste personeelsplanning toe te passen. Het gaat hierbij niet om ‘ouwelullendagen’, maar om echt maatwerk op basis van de levensfase van je medewerkers.
In elke levensfase hebben mensen andere wensen en behoeftes. Een jonge medewerker wil misschien meer nachtdiensten draaien, terwijl een jonge ouder juist behoefte heeft aan flexibele werktijden overdag. Door hiermee rekening te houden, creëer je een werkomgeving waar medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen.
Iedereen vrij voor de WK-finale?
Centraal roosteren werkt vaak beter, maar houd rekening met de wensen van de medewerkers. Door leeftijdsfasebewuste personeelsplanning te integreren, speel je in op wat voor hen belangrijk is. Zo zorg je voor meer tevredenheid, minder ziekteverzuim en een lagere uitstroom.
Maar natuurlijk moet het werk wel doorgaan. Niet iedereen kan vrij krijgen als er bijvoorbeeld een WK-finale plaatsvindt. Het is essentieel om de balans tussen werk en roosterwensen te behouden zonder de productiviteit te ondermijnen.
Meer rust in de roosters
Heb je een goed roosterbeleid geformuleerd, dan kunnen variabelen zoals leeftijdsfase, samen met big data en artificial intelligence, helpen bij het maken van betere roosters. Computers kunnen het werk van een planner niet volledig vervangen, maar met de juiste tooling kun je datagedreven beslissingen nemen met een menselijke maat.
Dit zorgt voor meer rust in de roosters, zowel voor de werknemers als voor de planningsafdeling zelf. Een datagedreven aanpak met aandacht voor de mens levert dubbele winst op: tevreden medewerkers en een efficiënte organisatie.