Verkeersknooppunt

  • Leven van een planner
  • Geen reacties
  • Sjifra van Maanen
Rotonde

Verkeersknooppunt – Neem jij de juiste afslag? 

Tijdens een vakantie in Ventimiglia in Italië, wilde ik na een bezichtiging van de botanische tuin weer terug naar het vakantiehuis. Op aanwijzen van de navigatie kwam ik bij een tweeledig verkeersknooppunt wat in elkaar ‘gefabriekt’ was als een knoop spaghetti op een lepel. In 5 minuten zag ik de zon telkens op een andere plek aan de hemel waardoor ik sommige bochten meerdere keren genomen heb onder luid getoeter van kleurrijke fiat 500’tjes. Lang leve de navigatie waardoor het toch nog goed gekomen is.    

Het planproces is eigenlijk ook een soort verkeersknooppunt. Verschillende stromen aan wensen en informatie komen vanuit de organisatie bij elkaar. Deze stromingen moeten zo soepel mogelijk langs elkaar en tegenover elkaar worden afgewogen om weer te zorgen voor een goede output. Hoe beter dit is ingeregeld, hoe beter de rest van het verkeer daar weer omheen stroomt.  

Alleen is het ene verkeersknooppunt niet als het andere. Knooppunt Oudenrijn is redelijk strak ingeregeld. Als je op tijd anticipeert op de je beoogde doel, weet je zeker dat je naar Den Haag, Arnhem of Amsterdam rijdt. Zit je eenmaal op een afslag, dan is er geen weg terug. Iedereen weet waar die aan toe is. Maar een planning kan ook zijn als het Keizer Karelplein bij Nijmegen; je rijdt er weliswaar gedoseerd op en af dankzij de stoplichten, maar op de rotonde zelf zijn geen rijstroken. Lastig daarbij is dat terwijl je erop rijdt, je moet turen naar de afslagen. En kom je bij je beoogde afslag, dan is het maar de hoop dat je niet aan de binnenkant rijdt.

Helaas werk je soms als planner in een organisatie waarin de personeelsplanning is zoals op het knooppunt Keizer Karelplein.  Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk regels met elkaar af te spreken.  Bij de aanloop naar het rooster moeten de voornemens en wensen helder zijn. Tijdens het planproces moet de richting duidelijk zijn en de timing van het afronden van het roosteren moet vaststaan. Wie een stakeholder is bij het planproces, moet tijdig weten hoe die moet voorsorteren. Eenmaal op de afgeslagen richting is voor dat moment de inhoud van het rooster niet meer herroepbaar, anders ben je aan het spookrijden.  Nieuwe inzichten over de inhoud van de roosters kunnen een volgende keer weer worden meegenomen. Als planner hoef je dan ook niet luid te gaan toeteren. Lang leve de navigatie van een helder roosterbeleid!

 

Deze rubriek is speciaal voor planners. We delen ‘volledig anoniem’ gebeurtenissen die je als planner herkent inclusief een mogelijke oplossing. De gebeurtenissen staan in een ‘zelfbedachte’ zetting. Iedere gelijkenis of overeenkomst met een persoon of opdrachtgever, berust op toeval.
Leuk als ook jij jouw verhaal met andere planners deelt! Stuur het op naar hallo@planningtosucces.nl. Uiteraard stemmen we het voor publicatie eerst met jou af.
Operationele Planning

Ook plannen voor diverse opdrachtgevers bij het allerleukste planbureau? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Anderen lezen ook